See maitsev põhjamaa sidrun…


Tore, et mul aias kasvab mühinal põhjamaa sidruniks kutsutud taim – ebaküdoonia. Kõvasti vintsutatuna – ikkagi mitmeid kordi ümber istutatud – otsustas ta tänuks kevadel saadud kärutäie kompostmulla eest kinkida sel sügisel 3,5 kg vilju – osad suured ning kollased, mõned pisemad ning veel rohekad. Siirupiks kõlbasid kõik.

Mugav inimene nagu ma olen, lõikasin vilja pooleks, urgitsesin seemned välja ning lõikusin viiludeks. Seejärel viljadele nendega võrdses koguses suhkrut peale ning külmikusse 1,5 päevaks seisma. Aeg ajalt segasin. Peale kurnamist panin siirupi purki ja sahvrisse.

Viljaliha jäänukid keetsin pehmeks, lisades ikka kõva koguse vett, püreerisin ning sain hapuka paksu keedise, mis sobib hästi tortide vahele. Lihtsalt pudrule panna on liiga vänge :).

“Mida siis veel võiks teha?” hakkas mõte järgmisena tööle. Prooviks õige jäätist! Täpselt nii nagu sidrunist tehakse.

Mõeldud, tehtud:
100 g võid
3 keskmist muna
2,5 dl ebaküdooniasiirupit
4 dl vahukoort
soovi korral ka 2 spl alkoholi

Või sulatada, lisada lahtiklopitud munad ning hoides potti nõrgal kuumusel, segada, segada, segada, kuni kreem pakseneb. Võta tulelt ning jahuta. Hea on seda kreemi hoida enne jäätisemasinasse panekut 4 tundi külmikus.

Siis sega juurde vahukoor (ja alkohol). Nüüd või antud segu töötavasse masinasse valada ning poole tunni pärast väljub sealt leebelt hapuka maitsega kreemjas külm maius. Kel masinat pole, vahustagu enne koor ära ja siis segagu kreemiga. Sel juhul piisab sügavkülmas hoidmisel 6 tunnist, et jäätis taheneks.

Head isu!

Advertisements

13 thoughts on “See maitsev põhjamaa sidrun…

  1. heli

    Aastaid tagasi, kui veel aiamaad pidasin, siis ma lõikasin ka veerandikeks, eemaldasin seemned ja edasi väntasin kõik hakklihamasinast läbi. Seejärel seisis esialgu suhkruga, et saaks siirupit ja ülejäägi osa panin lihtsalt purgiga külma- hea tee sisse panna, osa keetsin moosiks.

    Vasta
    1. Meeli Post author

      Lohutan – seda saab ka jäätisemasinata teha. Taimega ma ei tea, kuidas saab. Mulle anti omal ajal 5 pistoksa ja ainult 1 neist läks kavama. Aga võib olla on võimalik ka mõni juurevõsudega haru saada…

      Vasta
    1. Meeli Post author

      Panin jäätisemasinakausi sügavkülma ;), laupäeval siis proovime värsket teha.

      Vasta
  2. Pille @ Nami-Nami

    No ma lõikan viljad neljaks ja siis väikese noaga südamik välja. Silja “koorimist” suudan väga hästi ette kujutada, aga ei tundu sugugi lihtsam 🙂
    Aga ebaküdooniavõide ja -jäätise idee on geniaalne!

    Vasta
    1. Meeli Post author

      Aitäh, Pille! Eks moosi tegemiseks on vaja natuke rohkem neid puhastada, kui ma praegu tegin. Samas püreestamise asemel võib ju ka läbi sõela hõõruda ning sel moel kestad ning seemned eemaldada. Tõsi, vaeva on rohkem.

      Vasta
  3. Silja

    Tubli tüdruk. Aga mina teen veel lihtsamalt. Ma ei hakka ebaküdooniaid pooleks lõikama (kui ma just seemneid ei taha kätte saada), sest nende seemnete ümber on väga kõva kest. Ma justkui koorin neid ja südame viskan lihtsalt minema. Nii saab oluliselt väiksema vaevaga hakkama.
    Kui suhkur on sulanud, siis kurnan ebaküdooniad välja ja kuivatan ära. Saavad väga mõnusad hapud ja vitamiinirikkad maiustused. Täna tegelikult seisab see veel ees ja proovin sel aastal ahjus kuivatada. Kuigi moos on ka hea mõte, aga kahjuks jagasin ma enamuse ebaküdooniatest laiali.

    Vasta
    1. Meeli Post author

      Oi, ma oleks sellest koorimise nipist huvitatud! Kas oskad natuke täpsemalt seletada?
      Mõtlesin korra ka siirupi tegemisest jäänud ebaküdoonialaastud õuntega kokku keeta, aga sel juhul tuleks ka palju vett lisada, muidu tuleb nii paks moos, et lusikas seisab sees püsti :).

      Järgmisel aastal katsetame jälle ;).

      Vasta
      1. Silja

        Hei, ega seal koorimisel olegi muud, kui et katsud lõigata nii, et südamikku katki ei lõika. Sest südamik on nii kõva, et varsti vesivillid peos. Kui sul mõni ebaküdoonia alles on, siis lihtsalt proovi.

        Vasta
  4. Kata

    Mugavaks nimetad Sa end .. masohhist pigem, arvestades, et Sa puhastasid sellise koguse ebaküdooniaid. 😛

    Mina, laisk inimene, lõikasin ebaküdooniad pooleks, segasin hulka viiendiku jagu suhkrut ja unustasin paariks tunniks aurutajasse. Tuli päris hea siirup. (:

    Vasta
    1. Meeli Post author

      No ma võrdlesin enda tööd Koopatibi omaga :). Sinu moodi lähenemine ei olnud võimalik auruti puudumise tõttu ja see lihtsus ning kiirus tekitab kadedust…

      Vasta

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s